Karenna Wilford Architects Ltd 2019

  • YouTube Social  Icon

Projects

1/22

House extension and refurbishment

 

This existing two storey three bedroom house is in an Area of Outstanding Natural Beauty. The clients wanted to explore the potential of the existing house and look at alternative extension designs to improve the layout of the reception spaces and increase the number of bedrooms.

 

We also looked at different treatments of the external finishes, producing alternatives for a traditional appearance and more modern ones.

The designs opened up the ground floor space to make it open plan, incorporating the kitchen, dining and living areas. The clients wanted plenty of natural light and the ability to connect the interior space with the terrace via sliding doors.

1/15

Barn conversion

 

The client was lucky to find a barn that had not been listed and was deemed to have enough structure intact to be able to be converted and extended into a 5 bedroom house. The extraordinary thing about this project is that we got planning permission to move the barn 10 metres further away from the road.

 

The design for the extensions to the original barn takes the traditional “U” shape creating a courtyard in front of the barn. These extensions contain the bedrooms and bathrooms with the living and dining space opening up to the barn structure in the middle. The barn has large windows and doors to allow the clients to enjoy the amazing views and have privacy from the road.

 

1/10
New House
 

This house has been designed specifically for the client who works from home. It is designed to be sustainable and is constructed from SIPS – structural insulated panel system. This enabled the contractor to fully erect the building and make it water tight within a fortnight. The benefits include lower construction and running costs and a property that was ready more quickly.

 

The main space is open plan and double height incorporating the kitchen, dining, living and work space. Each of the children’s bedrooms has a sleeping platform to maximise floor area and take advantage of the ceiling height. Being single level enables all the main spaces to open onto the garden.

1/6

New House 

This single storey four bedroom house is in an Area of Outstanding Natural Beauty. Planning permission was granted based on the replacement of some unsightly and redundant agricultural buildings.

 

The house is designed to be respectful of the location and ecologically sustainable. It is centred around a private courtyard to protect the building from the wind whilst still enjoying spectacular views over surrounding countryside.

The main space is open plan, incorporating the kitchen, dining and living areas. Most of the rooms are open to the ceiling giving a light and spacious feel. The clients wanted plenty of natural light and the ability to connect the interior space with the terrace via sliding doors. 

House extension and refurbishment

The building is a 1930’s bungalow that required updating. The interior was gutted and all the walls removed. The building has been clad in insulation and timber cladding to improve energy efficiency. The building is situated in the centre of a village and retains a traditional exterior whilst the interior is fully modernised.

The main space has an open plan kitchen, dining, work area so the clients are able to socialize whilst doing different activities. The building has benefitted from larger window openings towards the spectacular views and has a veranda that allows the clients to enjoy the garden in all weathers.

1/10

House extension and refurbishment

 

The clients for this project had a growing family and we were able to achieve a large extension so they could benefit from an increase to the living spaces and also in the number of bedrooms.

 

The reception spaces are light and airy with the large pivoting doors allowing the living room and master bedroom to access the garden and create a connection to the terraces.

 

The existing building had a thatched roof which was extended to provide a unique combination of modern and traditional appearance externally and internally.

1/6

House refurbishment and landscape design

 

This was a classic 1960’s bungalow which was in need of complete refurbishment externally and internally. The building was externally clad with insulation and rendered to improve the energy performance.

 

Most of the internal walls were removed to create an open plan living, kitchen and dining room with glazing on three sides.

 

The decked terrace incorporated a water feature and fountain with a sunken table and seating area.

1/5

Garage and guest accommodation

 

This project was in an Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) and was an addition to an existing property. The clients required internal parking for their car collection whilst the guest accommodation utilised the roof space above the garage. They wanted the accommodation to be self-sufficient with its own kitchen and living space.

 

There was also an additional small structure to serve as a music room to accommodate their son’s drum kit and allow music practice to take place without the owners being disturbed in the main house!

 

1/5

New house

This project entailed converting redundant agricultural buildings into a new 5 bedroom house. The house will be built with wood panelling allowed to weather naturally and nestles into the landscape in an Area of Outstanding Natural Beauty.

 

The ground floor is mainly open plan with 2 separate living areas and all the spaces focus towards the views and light. The staircase is contained in a tower that is reminiscent of the traditional oast house with a large skylight over the staircase.

The first floor has bedrooms accessed from the landing that is a study/playroom turning circulation space into usable living space.

1/3

New house

 

This house is in an Area of Outstanding Natural Beauty and obtained planning permission as a replacement dwelling. It has been specifically designed to house clients of 3 generations, with each generation having the privacy and separation they desired. The site is on a steep slope that lent itself to a 2-storey dwelling recessed into the hillside. From the road it appears to be single storey with an attached car port to allow covered access to the entrance.

 

The older generation were housed on the ground floor level that allowed them easy access from the car port and to plan the spaces for potential future wheelchair requirements. The younger generations were on the lower level and could easily take advantage of the garden and spectacular views.

Contact Us

Phone us on 01825 830093 or fill in our contact form for a no-obligation discussion of your requirements.